Wat is een dakkapel?

Wat is een dakkapel?

Een dakkapel is een ingebouwde structuur die ruimte en hoogte toevoegt aan een loft. Veel mensen investeren in dakkapellen omdat ze donkere, benauwde zolderruimtes kunnen transformeren in lichte en ruime woonruimtes. Hoewel dakkapellen grote aanpassingen aan de dakstructuur vereisen, is het zeker de moeite waard.

Wat zijn de verschillende soorten dakkapellen?

Er zijn veel verschillende soorten dakkapellen verkrijgbaar. Hier zijn beschrijvingen van typische dakkapellen die we regelmatig voor onze klanten installeren.

 • Voorgevel dakkapel. De geveldakkapel is waarschijnlijk het meest voorkomende type dakkapel. Het heeft een standaard hellend dak met twee schuine vlakken die worden ondersteund door een verticaal frame om een ​​driehoek onder de daklijn te vormen. Het lijkt op een traditioneel hondenhok en wordt vaak een hondenhokkapel genoemd.
 • Dakkapel met schilddak. Een dakkapel met schilddak, of gewoon dakkapel met schilddak, heeft schuine vlakken die aan elke kant van het frame opstaan ​​​​en elkaar ontmoeten bij de nok. Ze zijn populair bij veel van onze klanten omdat ze kunnen worden aangepast aan het oorspronkelijke ontwerp van het pand.
 • Dakkapel met plat dak. Dit type dakkapel wordt geleverd met een enkel plat plat dak dat min of meer horizontaal is. Wel zijn veel platte daken voorzien van een lichte helling waardoor het regenwater beter kan weglopen.
 • Schuur dakkapel. Ook dit dak is voorzien van een plat dak. Het dak helt echter in dezelfde richting als het hoofddak, maar onder een veel kleinere hoek. Dit type dakkapel biedt meer hoofdruimte dan een dakkapel met puntgevel, maar heeft waarschijnlijk een andere dakbedekking nodig om rekening te houden met de ondiepe helling.
 • Muur dakkapel. Deze dakkapel komt minder vaak voor dan uw typische dakkapel. In plaats van de dakkapel halverwege de dakhelling te plaatsen, lijkt een muurkapel een voortzetting te zijn van de muur boven het dakrandniveau.

Wat zijn de voordelen van een dakkapel?

Er zijn veel voordelen aan het plaatsen van een dakkapel in uw woning. Afgezien van hun ongelooflijke vermogen om een ​​anders ‘gewoon’ ogend huis van buiten op te fleuren, kunnen dakkapellen de beschikbare ruimte op uw loft vergroten en waarde toevoegen aan uw huis. Om nog maar te zwijgen over de volgende extra voordelen.

 • Voeg natuurlijk licht toe
 • Ventilatie verbeteren
 • Zorg voor meer ruimte en hoofdruimte
 • Zorg voor een nieuwe nooduitgang

Zoals je kunt zien in de onderstaande video, heeft onze Phil enorm veel ruimte teruggewonnen door een dakkapel en dak toe te voegen aan de zolder van onze klant. De kamer is getransformeerd van nauwelijks bruikbaar naar een wijd open en lichte leefruimte.

 

Is een dakkapel mogelijk op mijn eigendom?

Het is heel goed mogelijk om een ​​dakkapel op uw zolder te plaatsen, op voorwaarde dat het frame van uw gebouw een dak met stokkenframe heeft. Helaas bevatten nieuwere daken met spanten meestal geen ruimte om een ​​dakkapel toe te voegen. Het is ook belangrijk dat bij de planning van uw dakkapel rekening wordt gehouden met het gewicht van de gebruikte materialen en aanpassingen aan de dakconstructie.

 

Heb ik een bouwvergunning nodig voor een dakkapel?

Als u overweegt een dakkapel te laten plaatsen, dan is het goede nieuws dat u onder de volgende omstandigheden geen bouwvergunning nodig heeft:

 1. Geen enkel deel van de uitbouw is hoger dan het hoogste deel van uw dak.
 2. Geen enkel deel van de dakkapel steekt meer dan 15 cm uit een bestaande dakhelling met uitzicht op de weg en vormt de hoofd- of zijgevel van uw huis.
 3. Geen enkel deel van de dakkapel staat dichter dan 0,5 meter bij de nok, dakrand, scheidingswand of nok.
 4. De gebruikte materialen zijn in overeenstemming met de oorspronkelijke esthetiek van uw eigendom.
 5. Elk raam binnen 15 meter van de grens met een ander huis is onduidelijk beglaasd en kan niet openen. Tenzij de opengaande delen zich meer dan 1,7 meter boven de vloer van de ruimte bevinden waar het raam is geplaatst.
 6. Uw huis ligt niet in een beschermd gebied.

Dakkapel links en bronnen:

https://www.dakkapel-offertes.nl/
https://www.dakkapel-offertes.nl/
https://www.dakkapel-offertes.nl/
https://www.dakkapel-offertes.nl/
https://www.dakkapel-offertes.nl/
https://www.dakkapel-offertes.nl/
https://www.dakkapel-offertes.nl/
https://www.dakkapel-offertes.nl/
https://www.dakkapel-offertes.nl/
https://www.dakkapel-offertes.nl/
https://www.dakkapel-offertes.nl/
https://www.dakkapel-offertes.nl/