Daktypes en dakstijlen

Als u bent zoals de meesten van ons, denkt u waarschijnlijk niet aan het type dak dat u heeft totdat het gerepareerd of zelfs vervangen moet worden.

Het type of de stijl van het dak dat u heeft, heeft echter niet alleen invloed op de esthetiek of het uiterlijk van uw huis, het kan ook de algehele waarde van het onroerend goed beïnvloeden.

Bovendien kan het type dak dat je hebt je woning ook energiezuiniger en weerbestendiger maken en voor extra bergruimte of zelfs extra woonruimte in de vorm van een zolder zorgen.

Weet u welk type dak u momenteel heeft of wat de details zijn van het daksysteem op het pand dat u overweegt aan te schaffen?

Bent u van plan om binnenkort een huis te bouwen, een nieuw dak te krijgen of een nieuw huis te kopen?

Heeft u onlangs een grote weersgebeurtenis of een natuurramp zoals hagelschade op het dak meegemaakt ?

Met al deze vragen en meer moet u rekening houden wanneer u overweegt een nieuw huis te kopen, een huis te bouwen of het dak van uw huis te vervangen en te vernieuwen.

Er zijn ook enkele andere belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden – wilt u zonnepanelen of vergelijkbare energiezuinige of “groene” functies toestaan?

Wil je de extra leef- of opslagruimte die hoort bij een duurder mansarde- of gambreldak, of toch liever iets budgetvriendelijker?

Wat is de stijl van het bestaande pand (als je een dak vervangt of een aanbouw bouwt) of hoe ziet de buurt eruit (als je een nieuw pand bouwt)?

Uw nieuwe dak moet in harmonie zijn met de omgeving.

Vervolgens weet u waarschijnlijk al dat er verschillende dakstijlen of soorten daken zijn die populair zijn in verschillende gebieden.

Het type of type dak dat in uw buurt of regio gebruikelijk is, kan de voorkeur hebben, omdat het goed past bij het plaatselijke klimaat.

U kunt ook verschillende soorten daken Googlen met afbeeldingen om te zien hoe verschillende dakontwerpen en dakstijlnamen er in het echt uitzien.

Bovendien moet u ook op de hoogte zijn van de verschillende daknamen voor de verschillende typen, aangezien een dakdekkersbedrijf in uw regio of een architect deze termen waarschijnlijk zal gebruiken.

Bovendien moet u weten hoe elk type dak eruitziet, zodat u precies kunt verwoorden wat uw voorkeur heeft!

Bovendien moet u goed geïnformeerd zijn over welk type of type dak het beste werkt in uw specifieke regio en klimaat, aangezien het weer zeker de gezondheid en conditie van uw dak zal beïnvloeden.

Bekijk welke soorten daken populair zijn in uw buurt en in het algemeen, doe uw onderzoek en lees verder om meer te weten te komen over de verschillende dakstijlen en welk soort dak het beste presteert op verschillende locaties in Nederland.

Wat is een zadeldak of zadeldak?

Een zadeldak is het typische hellende driehoekige dak dat je op veel huizen in de VS ziet, en het is waarschijnlijk waar je aan denkt als je je voorstelt hoe een huis in de voorsteden eruitziet in de meeste staten met de standaard puntige daklijnen.

Dit soort daken kan redelijk goedkoop en eenvoudig te bouwen zijn, omdat de vorm niet ingewikkeld is.

In feite is het standaard of basis zadeldak het ontwerp waarop de meeste andere hellende daktypes zijn gebouwd.

Voor basiszadeldaken kunnen alle soorten dakbedekkingsmaterialen worden gebruikt, inclusief maar niet beperkt tot asfaltshingles, cedershingles of shakes, leisteen en klei- of betontegels, vooral als u een standaard of basiszadeldak bouwt.

Deze veelzijdigheid maakt zadeldaken nog voordeliger.

Als het dak echter complexer is (bijv. kruisgevels, Nederlandse gevels of voorgevels) en heupen en dalen bevat, dan kunnen dakpannen met opstaande naad of metalen dakpannen een betere keuze zijn, aangezien deze eerder lekvrij zijn.

En als u in een gebied woont waar veel sneeuw ligt, kunt u het beste een hellingshoek van 10/12 of 40 graden gebruiken voor een zadeldak.

Een andere reden waarom zadeldaken populair zijn, omdat de driehoekige vorm ervoor zorgt dat sneeuw, regen en ijs er zo af kunnen glijden, wat in de meeste regio’s gunstig is.

De vorm maakt ook zolderopslag of zelfs extra woonruimte onder het dak of gewelfde plafonds mogelijk.

Een ding om op te merken is dat zadeldaken misschien niet aan te raden zijn in gebieden waar regelmatig harde wind staat of langs enkele van de meer gebruikelijke orkaangangen.

De overhangende dakrand van een zadeldak kan namelijk last hebben van windschade aan het dak of bij hevige regenval.

Soorten zadeldaken

Er zijn vier hoofdtypen zadeldaken – zijgevels, gekruiste gevels, voorgevels en Nederlandse gevels.

Zijgevels zijn de meest voorkomende en eenvoudige stijl van zadeldak, met twee schuine zijden om een ​​driehoek te vormen.

Als een zijgeveldak in het midden open wordt gelaten, wordt dit een open zadeldak genoemd, of gesloten voor een zadeldak.

Gekruiste zadeldaken zijn twee zadeldakdelen die loodrecht of in een rechte hoek zijn gecombineerd; ze worden meestal gezien op huizen in Cape Cod- of Tudor-stijl.

Ze kunnen dezelfde toonhoogte, lengte of hoogte hebben, of ze kunnen variëren voor een meer asymmetrische stijl die kan worden gebruikt om verschillende vleugels of verschillende delen van het huis te accentueren, zoals veranda’s, garages of dakkapellen.

Een zadeldak aan de voorkant wordt meestal gezien op huizen in koloniale stijl, en het wordt aan de voorkant geplaatst om de ingang te markeren en dekking aan de veranda of ingang toe te voegen.

Ten slotte is een Nederlands zadeldak of zadeldak een mix van een schilddak en een zadeldak waarbij een zadeldak aan een schilddak wordt toegevoegd om de architectuur van het huis interessanter te maken en wat extra zolderruimte onder het dak te geven.

Dit type zadeldak plaatst in wezen een puntdak op een schilddak voor het beste van twee werelden.

Deze variaties op standaard zadeldaken – Nederlandse, gekruiste en voorgevels – kunnen echte hoogtepunten zijn als een mix van kleuren of zelfs meerdere soorten dakbedekkingsmaterialen worden gebruikt om de verschillende kenmerken te laten zien.

Wat is een heupdak?

Schilddaken of schilddaken zijn misschien wel het op één na meest voorkomende type dak na zadeldaken.

Wat is het verschil tussen een zadeldak en een zadeldak?

Heupdaken zijn samengesteld uit hellingen aan vier zijden die samenkomen om bovenaan een nok te maken, terwijl puntdaken twee zijden hebben.

Deze variantie maakt schilddaken nog ideaal voor besneeuwde en ijzige gebieden, omdat de hellingen ervoor zorgen dat neerslag gemakkelijk van het dak kan weglopen.

Heupdaken worden ook als stabieler beschouwd dan zadeldaken omdat de helling naar binnen aan alle vier de zijden samenkomt.

Heupdaken bieden ook meer schaduw dan zadeldaken, omdat er aan alle vier zijden een overhangende dakrand is.

Heupdaken bevatten vaak ontwerpelementen zoals voorgevels om een ​​veranda of entree te accentueren, of dakkapellen of kraaiennesten om extra opslagruimte of leefruimte onder het dak toe te voegen.

Ze kunnen worden gemaakt van de meeste standaard dakbedekkingsmaterialen zoals asfaltshingles, metalen of metalen tegels met staande naad, of klei- of betontegels.

Hoewel daken in heupstijl doorgaans duurder zijn dan zadeldaken vanwege hun ingewikkelder ontwerp, zijn ze nog steeds vrij algemeen vanwege hun veelzijdigheid en duurzaamheid.

Het inlijsten van het schilddak en de algehele constructie vereisen immers meer materialen en meer expertise om te bouwen, maar je krijgt wel meer stabiliteit en opslagruimte en leefruimte onder het dak.

Een ander ding om in gedachten te houden is dat als dakkapellen of andere speciale functies worden toegevoegd, u en uw dakdekker speciale aandacht moeten besteden aan de naden rond de valleien of kuilen in het dak.

En natuurlijk zijn regelmatige zorg, inspecties en onderhoud nodig om uw schilddak in de best mogelijke staat te houden.

Dakkapel links en bronnen:

https://www.dakkapel-offertes.nl/
https://www.dakkapel-offertes.nl/
https://www.dakkapel-offertes.nl/
https://www.dakkapel-offertes.nl/
https://www.dakkapel-offertes.nl/
https://www.dakkapel-offertes.nl/
https://www.dakkapel-offertes.nl/
https://www.dakkapel-offertes.nl/
https://www.dakkapel-offertes.nl/
https://www.dakkapel-offertes.nl/
https://www.dakkapel-offertes.nl/
https://www.dakkapel-offertes.nl/